Een wasmachine is een machine voor het wassen van textiel, door middel van sop. Sop is een mix van water met zeep of wasmiddel. De wasmachine is een modern apparaat dat gebruikt wordt in plaats van het wasgoed te doen met de handwas. Door het sop en het textiel te bewegen wordt het vuil uit het wasgoed geweekt, waarbij de vuildeeltjes zwevend gehouden worden in het sop.

Wasmachines sinds het eerste ontwerp

De wasmachine heeft sinds het eerste ontwerp een groot proces doorgemaakt. De huidige wasmachine werkt volautomatisch en geheel volgens een vooraf gekozen programma. Er is een was-, spoel-, en centrifugeprogramma, waarbij de gewenste wastemperatuur vaak apart is in te stellen. Dit zijn belangrijke factoren om mee te nemen als je op zoek bent naar de beste wasmachine voor thuis.

De eerste wasmachines werden met de hand aangedreven. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste elektrisch aangedreven wasmachine ontworpen door de Amerikaan Louis Goldenberg. Vanuit hier is er verder gebouwd aan de wasmachines en er zijn vele varianten. Zo kun je kiezen uit een voorlader- of bovenlader.

Deze keus gaat over aan welke kant wil je de wasgoed in de wasmachine doen? Aan de voorkant of aan de bovenkant? Daarnaast zijn er nog eindeloos veel mogelijkheden en opties om de wasmachine te vinden die bij jouw past.

verschillende vulgewichten

Wasmachines hebben verschillende vulgewichten. Als je een huis vol met kinderen hebt, is het handig om een wasmachine aan te schaffen die een groot vulgewicht heeft, bijvoorbeeld 14 kilo. Dat betekend dat je 14 kilo per wasbeurt in de wasmachine schoon krijgt. Als je maar met zijn tweeën of alleen bent, is zo’n grote wasmachine overbodig en kun je beter gebruik maken van een wasmachine met een vulgewicht van 7-9 kilogram per wasbeurt.

Er zijn oneindig veel merken die wasmachines aanbieden. De bekendste is Miele, maar ook Samsung, AEG en Zanussi zijn bekende merken die betrouwbare wasmachines leveren. De prijs van een wasmachine is afhankelijk van het merk, en het vulgewicht en zijn mogelijkheden. Een wasmachine is al te verkrijgen vanaf €250,-.