In sommige gebieden in Nederland kan het moeilijk zijn om amandelmelk te vinden zonder toegevoegde suikers of carrageen. Daarom wordt het voor velen aantrekkelijk om zelf amandelmelk te maken.

Zelf amandelmelk maken is eigenlijk erg makkelijk. Het is belangrijk dat je de amandelen goed laat weken in koud water. De amandelen moet je ongeveer 6-8 uur laten weken. Houd daar dus rekening mee. Als je bijvoorbeeld in de ochtend tijd hebt om amandelmelk te maken, zorg er dan voor dat je voor het slapen gaan je amandelen laat weken. Uiteraard gebruik je hiervoor blanke ongeroosterde amandelen.

Als je het wat zoeter wilt hebben dan kun je ook een aantal dadels aan de mix toevoegen.

Ingrediënten:

  • 150 gram amandelen
  • 750 ml water
  • Snufje zout

Instructies:

1. Zorg dat je amandelen goed zijn doorweekt. Spoel je amandelen af en doe ze in je blender met het water en zout. Blend het geheel tot het er romig en wit uitziet. Het is belangrijk dat je geen grote stukken amandelen voorbij ziet komen. Dit duurt normaal gesproken ongeveer drie minuten.

2. Zet in de tussentijd een kom klaar met daarin een zeef die groot genoeg is. Op de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je vervolgens de gemalen amandelen in. Laat het rustig uitlekken.

3. Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijp je het geheel nog is goed uit om ook echt al het amandelmelk er uit te halen.

4. Je kunt de amandelmelk voor 3-4 dagen bewaren in je koelkast.