Er zijn verschillende manieren als je je baard wil verwijderen. Je zult in dit artikel diverse vormen van baard scheren tegenkomen. Van eeuwenoud tot modern.

Open scheermes

Barbier

Van oudsher lieten de mannen zich scheren bij de barbier. Het is bekend dat de oude Egyptenaren al gebruik maakten van de diensten van deze persoon. Later in de middeleeuwen was de barbier niet alleen de kapper, maar ook de huisarts en de tandarts. Je ziet tegenwoordig nog wel eens van die rood-wit gestreepte palen staan bij kapperszaken. Deze palen herinneren aan de praktijk van het aderlaten. De bandages die daarvoor werden gebruikt hingen dan buiten te drogen.

Thuis scheren

Het is natuurlijk wel duur om zo iemand je te laten scheren en het kost ook veel tijd. Daarom is er al snel nagedacht over andere manier van scheren. Zo werd het veiligheidsmes uitgevonden, waardoor het praktisch onmogelijk werd om jezelf ernstig te verwonden. Ook de uitvinding van het elektrische scheerapparaat zorgde ervoor dat het prima thuis kon.

Nat scheren

Op dit moment is er een eeuwigdurende strijd tussen de voorstanders en tegenstanders van nat scheren met een scheermes. Bij nat scheren denkt men dan aan het inzepen van het gezicht met scheerzeep of scheerschuim en het dan met een scheermes te verwijderen. Men claimt dat deze manier veel effectiever is omdat het mesje makkelijk scherp gehouden kan worden door het regelmatig te slijpen of te vervangen. Er zijn zelfs services opgericht die mannen maandelijks van nieuwe scheermesjes voorzien. Een nadeel van deze manier is dat het heel direct op de huid zit en ook sneller voor irritatie zorgt maar het is wel goedkoop scheren.

 

Droog scheren

Dit nadeel heeft het droog scheren natuurlijk ook wel, maar wel minder. De irritatie die optreedt heeft vaak als oorzaak dat je te vaak op dezelfde plek scheert. Met droog scheren bedoelen we dat iemand gebruik maakt van een elektrisch scheerapparaat.