Om de Paleo levensstijl aangenamer te maken is het handig om te kunnen putten uit veel verschillende recepten. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je veel kanten op kunt. Zelfs de oerdieet snacks zijn gezond.

Bij Paleo maakt het niet uit hoeveel je eet. Of je nu veel fruit, vlees, vis of gevogelte eet. Het is allemaal goed. Iedereen heeft immers zijn of haar voorkeuren en hier wordt ook rekening mee gehouden bij het Paleo dieet, want dit was niet anders bij onze voorouders (de jager-verzamelaars). Eenzijdigheid is echter niet gezond. Alleen maar fruit en vis eten is natuurlijk niet voldoende. Wat je wanneer eet maakt ook niet zoveel uit. Onze voorouders maakten naar waarschijnlijkheid ook weinig onderscheid tussen de samenstelling van maaltijden. Vrijwel alle ingrediënten werden met elkaar gecombineerd.

Zuivel en Paleo

Paleo voeding

Bij het bereiden van recepten en tijdens het dagelijkse voedsel is het in de regel ook zo dat je zuivel en graanproducten mag gebruiken. Dagelijks halen veel mensen hun energiebehoefte uit zuivel en graanproducten. Bij zuivel denk je waarschijnlijk als eerste aan melk, kaas en yoghurt. Zuivel is echter wel iets wat bij onze voorouders – het Paleo dieet is gebaseerd op wat onze voorouder aten – belangrijk was. Denk maar aan moedermelk. In gemeenschappen die tienduizenden jaren geleden leefden was moedermelk voor het kind van essentieel belang.

Westerse wereld en voeding

In de Westerse wereld drinken ook volwassen mensen na de geboorte melk. Dat is voor ons heel gewoon, maar voor veel Afrikaanse en Aziatische bevolkingsgroepen vinden dat maar vreemd. Zij krijgen door het drinken van melk zelfs buikrampen en diarree. Westerse mensen krijgen deze klachten niet, omdat er een genetische mutatie is ontstaan, waardoor het voor ons mogelijk wordt om ook op latere leeftijd melk te kunnen drinken, zonder dat we last krijgen van de klachten die Afrikanen en Aziaten wel kringen. Gefermenteerde zuivel is bij het Paleo dieet overigens wel toegestaan. Dit is yoghurt, kwark en karnemelk. Bij het bereiden van Paleo gerechten kun je dit dus probleemloos gebruiken.