Voordat je een leiboom gaat planten is het raadzaam om te bepalen waar je de leiboom gaat planten. Als je meerdere leibomen gaat plaatsen is het verstandig om de plekken waar de leibomen moeten komen te markeren. Op deze manier voorkom je dat de boom niet op een verkeerde locatie geplant wordt. Wanneer je gemarkeerd hebt waar de bomen komen te staan, kun je op de plek waar je een markering hebt gemaakt een gat maken door de grond uit te graven.

Leiboom
Leiboom

De diepte moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de wortelkluit. In sommige gevallen is het verstandiger om het gat dieper en groter te maken. Dit geldt wanneer de grond niet van goede kwaliteit is of wanneer de grond erg zwaar is. Houdt er wel rekening mee dat de kluit niet meer dan 5 centimeter onder het maaiveld mag liggen.

Kijk eens bij tuinplantenwinkel.nl voor leibomen

Leibomen tips


Voordat je de boom gaat planten zul je een aantal handelingen moeten doen. In eerste instantie zul je de aarde in het gat los moeten maken. Dit geldt eveneens voor de zijkant van het gat. Vervolgens dient de aarde, in het gat waar de boom geplant gaat worden, gemengd te worden met compost. Voordat je de boom in het gat gaat plaatsen, zul je de kluit vochtig moeten maken. Als de boom geleverd is met container is het raadzaam om ervoor te zorgen dat het genoeg water heeft opgenomen. Vervolgens kun je de aarde, in het gat waar de boom geplant gaat worden, eveneens water geven. Na deze handelingen kun je de boom in het gat plaatsen.

Voordat je de boom kunt planten zul je deze uit de pot moeten halen. Doe dit wel voorzichtig, anders kan de wortel beschadigd raken. Je kunt nu de boom in het gat plaatsen. Je zult eerst de boom recht moeten trekken, voordat je de aarde en het compost laagsgewijs bij kunt vullen. Tijdens het bijvullen kun je de aarde voorzichtig aantrappen. Lees ook deze blog eens