Koffie

Nederland staat in de top-5 van landen waar veel koffie wordt gedronken. Finland steekt er met kop en schouders bovenuit maar daarnaast zitten Noorwegen, Ijsland en Denemarken net boven Nederland. Gemiddeld drinkt een Nederlander ongeveer 150 liter in een jaar. Hoe en waar wordt koffie geproduceerd? En hoe is de koffieboon uit verre landen in Nederland terecht gekomen? Deze vragen zullen in dit artikel beantwoord worden.
Elke dag staat er wel iets over koffie in de krant, zoals recentelijk nog dit artikel.

Ontstaan

We concentreren ons op het ontstaan van koffie in de Nederlandse markt. In de 16e eeuw waren ontdekkingsreizen veel voorkomend. Reizigers die in het Midden-Oosten terecht kwamen konden het bijna niet missen: men dronk daar al eeuwenlang koffie. Er waren koffiehuizen die drank schonken waar je minder moe van werd. Daarnaast vonden ze de koffie erg lekker. Het eerste koffieschip vertrok in 1615 uit Turkije naar Europa. Origineel verbouwden alleen Arabieren koffie. Dit veranderde toen de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) koffieplantages aanlegde op Java, een Indonesisch eiland. Deze koffie werd naar Europa verscheept en binnen korte tijd was er een heuse handel ontstaan. Zeker toen in de 18e eeuw Amsterdam het wereldcentrum van de koffiehandel was.
(zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie  voor uitgebreidde info)

Groei van de koffieplant

Coffee Immature.jpg
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

Koffieplanten groeiden oorspronkelijk in het regenwoud. Het is dus niet gek dat de plant een tropisch of subtropisch klimaat nodig heeft. Dat betekent een warm en vochtig klimaat. Koffieplanten kunnen 6 tot 18 meter hoog worden, dus op plantage worden ze goed gesnoeid. Het plukken van koffiebonen zou anders wel erg lastig worden. Aan de koffieplant groeien koffiebessen die na ongeveer 20 weken rijp zijn. De koffiebonen zijn 8 weken later rijp. De bes is dan rood tot paars. We zijn geïnteresseerd in de zaden van deze bes: de koffiebonen.

Teelt

Als de koffiebessen rijp zijn en de koffiebonen geoogst moeten worden. Er zijn verschillende methoden om dit te doen. Alle koffiebessen worden met de hand geplukt. Omdat het veel tijd kost om elke bes te beoordelen op rijpheid gebeurt deze selectiestap in een waterbad. De rijpe bessen worden dan gedroogd in een droogmachine of in de zon. Als het vochtpercentage laag genoeg is worden de bessen en bonen in een pelmachine gedaan. Er zit dan enkel nog een vliesje over de koffieboon.

Als die koffieboeren iets meer tijd hebben kunnen ze ook bij het plukken de rijpe bessen selecteren. Toch komt hier nog een extra stap bij om alle onrijpe bessen te verwijderen. De koffiebonen worden daarna ontdaan van het vruchtvlees en gefermenteerd om rotting tegen te gaan. Hierna worden de bonen gewassen, gedroogd en gepeld in een machine.

Cultuur

Koffie wordt in veel verschillende landen verbouwd. In sommige landen wordt er drie keer per dag een soort koffieritueel uitgevoerd. In Ethiopië is dat bijvoorbeeld de tukke of bunna. Eigenlijk is dit gewoon een koffiepauze zoals we die in Nederland ook kennen. Afwijkend is dat de bonen daar nog zo vers zijn dat ze eerst in een pan boven het vuur geroosterd worden, voordat ze gevijzeld worden tot koffiepoeder.
Hier zie je alvast hoe ze dat in Ethiopië aanpakken.

Al met al mogen we blij zijn dat er zo veel koffie geproduceerd wordt op de wereld, want het is een tijdrovend klusje om met de hand koffiebonen te plukken!
Heel trendy zijn trouwens de koffie workshops: zie bijvoorbeeld deze site. Nodig eens wat vrienden, collega’s of familie uit en laat koffie centraal staan tijdens die avond.

Coffee Immature
Coffee Immature