De hortensia heeft heel weinig onderhoud nodig en groeit vrijwel op zichzelf, maar het moet wel elke jaar gesnoeid worden.

Snoeien van uw hortensia

Veel mensen maken een grote fout en snoeien de hortensia in de herfst al na de bloei. Dit is slecht voor de plant, want bloemtrossen beschermen de hortensia in de winter tegen het invriezen, bovendien heeft de hortensia ook in de winter sierwaarde. Hortensia snoeien doe je pas in het voorjaar, want dan komen de sappen goed op gang en gaan de nieuwe knoppen open, wat voor een hele mooie bloei zorgt. Als je de hortensia al in de herfst gaat snoeien, heb je grote kans dat ze de winter niet eens doorkomen en als ze het overleven, ziet de bloei er niet zo mooi uit.

In het voorjaar moet je bovendien, alleen de bloemen snoeien, bij de boerenhortensia. Het heeft voor de rest geen snoeiwerk nodig, bij andere soorten hortensia, moet je wel een groter gedeelte van de hortensia snoeien. De pluimen hortensia bijvoorbeeld moet vanaf 15 centimeter vanaf de grond gesnoeid worden.

Strong annabelle hortensia
De mooiste hortensia: Strong annabelle hortensia

Bemesten hortensia’s

In het voorjaar moet je niet enkel de hortensia snoeien, maar je moet het ook gelijk mesten. De mest zorg er voor, dat de hortensia heel mooi gaat bloeien. Organische mest en universele mest werken het beste. Je moet ook niet overdrijven met de mest, want teveel van het goede is ook niet goed voor de hortensia. Teveel verandering in de grond waar de hortensia zit, zorgt er ook voor dat de bloemen gaan verkleuren. Bij de hortensia zorgt het pH van de grond, namelijk ervoor dat de bloemen van kleur veranderen. Bekijk de laaste nieuwe hortensia tuinplanten altijd via onze facebook pagina

Voor de rest doe je de hele jaar niks, behalve ervoor zorgen dat de hortensia voldoende water heeft. Alleen in het voorjaar mesten en snoeien is genoeg, om de hortensia mooi en gezond te houden.