Een schouw herstellen is niet gemakkelijk. Of liever gezegd, je hebt er behoorlijk wat kennis voor nodig om precies te weten wat je het beste kunt doen. Het hangt een beetje van de omvang van de restauratie af of je het zelf zal kunnen doen of dat je een specialist in schoorsteentechnieken nodig hebt.

Voordat je zelf enthousiast met het herstellen van je schouw begint is het belangrijk dat je met de volgende punten rekening houdt.

White Stork

Kies een goed ontwerp uit.

Een schouw is meer dan een gat in de muur. Er komt heel wat meer bij kijken. Je zult roosters nodig hebben om de extra hitte af te kunnen voeren etc. Zelfs een kleine verandering in het ontwerp, zou kunnen betekenen dat er meer structurele veranderingen nodig zijn.

Welke schade er gerepareerd moet worden.

We hebben het hier over zichtbare schade en verborgen schade. Let er op dat je niet alleen cosmetische reparaties uitvoert, zonder eventuele structurele problemen op te lossen. Mocht je zelf niet goed weten op welke dingen te letten, roep er dan een specialist bij, zodat hij je precies kan vertellen hoe je het beste je schouw kunt herstellen. Als je in de buurt van Aalst, Ninove of Zottegem woont dan kun je er verschillende goede aannemers vinden.

Wat voor materiaal je gaat gebruiken.

Het is niet alleen belangrijk welk materiaal je mooi vind maar ook wat het beste functioneert in jouw huis en dat het brandwerend werkt. Lees bv. deze interessante post hierrond.

Let goed op de aanwezigheid van vocht.

Om symptomen te herkennen bekijk hier.
Probeer een vocht probleem niet op te lossen door er alleen maar een vochtwerend product op te smeren. Hiermee sluit je het vocht alleen maar in je schouw op en heb je straks nog meer problemen. Water zet uit als het bevriest en dan kunnen er barsten ontstaan of de verf die je gebruikt bladert er net zo snel weer af. Je zult eerst je schouw helemaal vocht vrij moeten maken, voordat je met wat voor werkzaamheden ook begint.