De meeste kinderen en ouders vinden voorlezen leuk. Door aan je kind voor te lezen, versterk je namelijk de band met hem/haar. Daarnaast is voorlezen enorm belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Gelukkig wordt er veel voorgelezen aan kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Meestal leest men minder voor aan jongere kinderen. Dit is niet ideaal, omdat ook jongere kinderen hier baat bij hebben. Ze volgen de verhalen misschien nog niet echt, maar ze kunnen wel naar de plaatjes kijken. Daarbij benoem je hetgeen te zien is om de woordenschat van het kind uit te breiden. Blijf daarom zo lang mogelijk aan kinderen voorlezen. Zoek je naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij helpen je namelijk om het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar te vinden.

Beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2020

Als je op zoek gaat naar een leuk voorleesboek, dan kun je rekening houden met verschillende factoren. Denk er bijvoorbeeld aan dat boeken vaak gecategoriseerd worden aan de hand van een bepaalde doelgroep. Zo vind je boeken voor baby’s, maar ook voor peuters, kleuters, jongvolwassenen en volwassenen. Nadat je de selectie aan de hand van de doelgroep hebt geordend, kijk je naar de thema’s. Houd hierbij rekening met de voorkeuren van het kind. Zo vinden sommige kinderen het prettig wanneer je boeken over dieren aan hen voorleest. Andere kinderen luisteren liever naar een verhaal over liefde. Wij willen het gemakkelijk voor je maken om het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar te vinden. Daarom hebben we een top 5 voor je samengesteld. Deze top 5 bevat de populairste boeken voor deze leeftijdsgroep. Je kunt dus eenvoudig het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar uitkiezen.

1. Ik vind je lief, opa

Ouders doen er meestal alles aan om zoveel mogelijk helemaal zelf voor hun kind te zorgen. Echter, het kan weleens voorkomen dat je als ouder een keertje niet op je kind kunt letten. Misschien heb je een belangrijke meeting of moet je een training volgen. In dat geval is het voor vele Ik vind je lief, opaouders prettig om het kind bij zijn/haar grootouders te laten. Grootouders vinden het vaak fijn om aan hun kleinkinderen voor te lezen. Daarbij is het leuk om te kiezen voor een boek over een kind en zijn/haar opa of oma. Zo vindt zowel het kind als de grootouder zich terug in het verhaal. Klinkt een verhaal over een opa en zijn kleinzoon als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan kun je kiezen voor het boek Ik vind je lief, opa.

Het boek is voor grootouders wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Dit komt doordat voor zowel de grootvader als het kleinkind het verhaal herkenbaar is. In het boek Ik vind je lief, opa laat Kleine Beer aan Opa zien dat hij al heel wat kan. Zo kan het beertje een vis vangen, een hol graven en in een boom klimmen. Opa vindt het prachtig dat Kleine Beer al zo veel kan. Toch laat hij hem vervolgens zien dat het ook slimmer en gemakkelijker kan. Wanneer Opa laat zien hoe het beter kan, vindt Kleine Beer hem geweldig. Het beertje vindt zijn opa bovendien erg lief.

Eigenschappen van het boek Ik vind je lief, opa:

 • Dit boekje voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar gaat over Kleine Beer en Opa Beer.
 • Als je hebt genoten van dit boek, dan kun je ook de versies over oma, mama en papa lezen.
 • Kleine Beer denkt dat hij allerlei dingen kan doen, maar Opa Beer laat hem een paar slimmere, eenvoudigere manieren zien.
 • Het boek kan voorgelezen worden aan individuele peuters of kleuters, maar ook aan een groep dankzij de grote, duidelijke illustraties.

2. De kleine walvis

Als je zoekt naar een leuk voorleesboek, dan is het handig om te kiezen voor een boek met mooie illustraties. Dergelijke prentenboeken trekken namelijk vaak de aandacht van jonge kinderen. Zij kunnen namelijk nog niet zelf lezen. Daarom willen ze graag mooie tekeningen zien De kleine walvisterwijl je aan hen voorleest. Tekeningen zorgen er immers voor dat het verhaal beter is in te beelden. Is het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar daarom een prentenboek? Moet het boek bovendien gaan over dieren? Dan kennen wij het perfecte boek voor jou, namelijk De kleine walvis. Dit boek is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het prentenboek over een walvis zorgt namelijk voor veel lees- en kijkplezier.

Nu wil je waarschijnlijk weten waar het boek De kleine walvis over gaat. Het boek gaat over een jongetje, Boy, die met zijn vader en 6 katten aan zee woont. Zijn vader werkt als visser en is daarom vaak de hele dag weg. Hierdoor voelt Boy zich eenzaam. Na een storm spoelt er op een dag een kleine walvis aan. Deze walvis neemt Boy mee naar huis. Hij wil de walvis namelijk in geheim verzorgen. Eindelijk heeft hij een vriendje. Maar kan een walvis wel wonen in een badkuip? Dat lijkt niet op de ideale plek om zo’n vis te verzorgen. Hoewel de tekst in het boekje beknopt is, is het toch treffend. Desgewenst kun je zelfs de tekst aanvullen of details aanwijzen.

Eigenschappen van het boek De kleine walvis:

 • Dit boekje lees je voor aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Hier is er sprake van een warm verhaal over eenzaamheid en vriendschap.
 • Dankzij de prachtige illustraties genieten jong en oud van het mooie verhaal.
 • De tekst in het boek is weliswaar beknopt, maar het is toch treffend en kan desgewenst zelf aangevuld worden.

3. De poepfabriek

Sommige kinderen vinden het minder spannend als je aan hen voorleest. Toch is voorlezen belangrijk voor de ontwikkeling van de hersentjes van de kinderen. Er is daarom een goede oplossing. Je kiest in plaats van een verhaalboek voor een boek met versjes. Indien mogelijk zijn De poepfabriekgrappige versjes aanbevolen. Hierdoor kan het kind lachen terwijl je voorleest, waardoor hij/zij het voorlezen prettiger begint te vinden. Is daarom een versjesboek het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan kun je kiezen voor het boekje De poepfabriek. Dit versjesboek is voor jouw kind wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Je vindt in het boek namelijk vrolijke versjes over dieren. Zo kom je een spugende kameel tegen, maar ook een olifant als poepfabriek.

De versjes in het boek De poepfabriek zijn geïnspireerd door de dierenwereld. Hoewel deze wereld af en toe best raar is, is het toch echt waar. Dat laat het boek je meteen zien. El dier dat namelijk in het boek voorkomt, begint met “Wist je dat…” en eindigt met “…dat is wel een beetje raar…dit is allemaal echt waar!”. De meeste kinderen vinden deze herhaling fantastisch. Nadat je al een paar versjes hebt voorgelezen, doet je kind vanzelf mee. Ook de tekeningen maken het boek super aantrekkelijk. Er is namelijk gezorgd voor een combinatie van foto’s, verfwerk en tekeningen. Hierdoor is het boek bijzonder en dynamisch. Lees het snel voor!

Eigenschappen van het boek De poepfabriek:

 • Je kunt de versjes in het boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.
 • Alleen al bij het voorlezen van de titel zorg je voor een lachbui bij je kinderen.
 • Dit boek is een versjesboek met leuke en grappige versjes over de dierenwereld.
 • In het prachtige boek kom je allerlei prachtige tekeningen in verschillende stijlen tegen.

4. Peppa Pig – Peppa gaat Logeren

Elk kind heeft een andere smaak. Zo vindt het ene kind het prettig om te luisteren naar versjes. Andere kinderen willen het liefst dat je een lang, diepgaand verhaal voorleest. Er zijn ook kinderen die graag verhalen horen over hun “vriendjes” van de tv. Denk maar aan Peppa Pig. Peppa Pig - Peppa gaat LogerenEr zijn enorm veel filmpjes over dit biggetje gemaakt. Je kind herkent haar daarom waarschijnlijk van YouTube filmpjes of gewoon van de tv. Klinkt een boek over dit varkentje als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan schaf je gauw het boek Peppa Pig – Peppa gaat Logeren aan. Dit boek is voor Peppa Pig-liefhebbers het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

In dit boekje gaat Peppa voor de eerste keer logeren bij Zoe Zebra. Zoe heeft er namelijk voor gekozen om een slaapfeestje te geven voor haar vriendinnetjes. Het is de bedoeling dat de vriendinnen allemaal leuke spelletjes gaan doen. De meesten van ons weten ook dat je bij een dergelijk feestje vaak geen oog dichtdoet. Je babbelt namelijk gezellig met elkaar, speelt spelletjes en schaterlacht om de gekste dingen. Echter, is dit ook het geval bij Peppa en haar vriendinnetjes? Kunnen ze zelfs hun ogen open houden? Daar kom je allemaal achter wanneer je het verhaal leest. We verklappen wel dat iedereen bij het feestje zijn lievelingsknuffel heeft meegenomen…

Eigenschappen van het boek Peppa Pig – Peppa gaat Logeren:

 • Kleurrijke illustraties vullen het leuke boekje aan.
 • Er is een gelijknamige animatieserie over dit varkentje op NickJr.
 • Het boek voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar maakt deel uit van de serie “Peppa Pig”.
 • In dit eenvoudig, verantwoord verhaaltje wordt er middernacht stiekem fruit gegeten als iets lekkers.
 • Dit boek gaat over varkentje Peppa, dat voor het eerst gaat logeren op een slaapfeestje van Zoe Zebra.

5. Eerste stappen naar rekenen 5-6 jaar 3de kleuterklas groep 2

Het maakt niet uit hoe jong je kind is. Hij/zij moet namelijk weten dat er oefening nodig is om beter te worden. Dit geldt voor vrijwel alles wat we als mens doen. Kleuters moeten bijvoorbeeld oefenen om binnen de lijntjes te kleuren. Ook oefenen ze met het vasthouden van een pen of Eerste stappen naar rekenen 5-6 jaar 3de kleuterklas groep 2potlood. Zelfs voor het poetsen van de tanden is er oefening nodig. Daarom is het niet verbazingwekkend dat schoolvakken ook oefening vergen. In groep 2 oftewel de derde kleuterklas maken kinderen kennis met cijfers. Ook zetten ze de eerste stapjes naar leren rekenen. Wil je je kind een voorsprong geven? Dan kun je met het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar met hem/haar oefenen. We verwijzen hier naar het boek Eerste stappen naar rekenen 5-6 jaar 3de kleuterklas groep 2.

Door je kind met dit boekje te laten oefenen, raakt hij/zij meer vertrouwd met cijfers. Hierdoor gaat het echte rekenen vlotter in het eerste leerjaar oftewel groep 3. In het boek Eerste stappen naar rekenen 5-6 jaar 3de kleuterklas groep 2 zijn er oefeningen. Deze volgen het schoolleerprogramma, waardoor je kind thuis verder kan oefenen. Materie in dit boek heeft volledig betrekking op wat het kind op school al geleerd heeft. Zo leert je kind tellen, schrijven, cijfers lezen en ook de volgorde van cijfers herkennen. Laat je kind zien dat oefenen leuk kan zijn en laat hem/haar de leuke tekeningen bekijken en speelse opdrachten uitvoeren.

Eigenschappen van het boek Eerste stappen naar rekenen 5-6 jaar 3de kleuterklas groep 2:

 • Dit oefenboek is perfect voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.
 • Het boekje focust op kinderen in de derde kleuterklas, die de eerste stapjes zetten naar leren rekenen.
 • Met dit boek raakt je kind steeds meer vertrouwd met cijfers, waardoor het echte rekenen in groep 3 vlotter gaat.
 • Doordat het boek het schoolleerprogramma volgt, kan je kind thuis verder oefenen wat hij/zij op school geleerd heeft.
 • In het boek kom je allerlei leuke tekeningen en speelse opdrachten tegen, die je kind extra motiveren om met plezier aan de slag te gaan.