Veel tieners pakken tegenwoordig eerder een game dan een boek als ze zoeken naar ontspanning. Dit is jammer, omdat lezen veel voordelen met zich meebrengt. Door boeken in verschillende talen te lezen, zorg je er bijvoorbeeld voor dat je woordenschat wordt vergroot. Daarnaast kan een goed boek je meenemen naar een compleet nieuwe wereld. Je staat tevens open voor allerlei nieuwe ideeën en avonturen. Zoek je daarom naar de beste tiener boeken? Dan ben je hier op het juiste adres. We hebben namelijk een lijst voor je samengesteld met de beste tiener boeken van het jaar. De lijst is gevarieerd en de volgorde is willekeurig. Het ene verhaal is meeslepend en bij het andere boek is het taalgebruik uniek. Zo komt iedereen aan zijn trekken.

Beste tiener boeken van 2019

Voor sommigen lijkt het op een moeilijke opgave om de beste tiener boeken uit te kiezen. Er zijn namelijk door de jaren heen veel jeugdboeken geschreven. Ook is het een feit dat niet iedereen van dezelfde onderwerpen houdt. Daarom hebben we voor een gevarieerde lijst gezorgd. Zo zijn er boeken die meiden meer aanspreken, maar ook boeken die jonge kerels leuk vinden. We hebben zelfs gezorgd voor boeken voor tieners van verschillende leeftijden. Het maakt dus niet uit waar je het liefst over leest, want in deze lijst met de beste tiener boeken vind je vast wel een leuk boek!

1. Als morgen niet bestaat

Door te lezen over wat anderen meemaken, krijg je empathie. Je zet jezelf namelijk in hun schoenen en voelt vervolgens met de personages mee. Heb je je weleens afgevraagd wat je zou doen als al je goede vrienden plotseling dood waren? Of denk je eens in dat jij eigenlijk ook dood moest zijn, Als morgen niet bestaatmaar jij het alleen hebt overleefd. Dat klinkt toch vreselijk? Precies daar gaat een van de beste tiener boeken over. We verwijzen hier naar het boek Als morgen niet bestaat. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar. In het boek heeft de zeventienjarige Lena het allemaal. Ze heeft een leuke vriendengroep, presteert goed op school en heeft zelfs een geweldige beste vriend, Sebastian.

Het lijkt dus erop alsof haar leven perfect is. Zo voelt het in ieder geval voor Lena aan. Ze heeft zelfs al plannen gemaakt voor nadat ze geslaagd is. Het wordt het leukste jaar ooit… Althans dat was de planning. Helaas had het leven andere plannen. Na een feestje raakt Lena namelijk met 4 vrienden betrokken bij een auto-ongeval. Haar vrienden overleven het geen van allen. Lena is de enige overlevende. Hierdoor wordt ze verteerd door schuldgevoel. Ze kruipt in haar schulp en duwt iedereen van zich af. Zal het haar ooit nog lukken om haar leven onbezorgd te kunnen leiden? Lees het boek Als morgen niet bestaat om hierachter te komen!

Eigenschappen van het boek Als morgen niet bestaat:

 • Het boek is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar.
 • De vlotte schrijfstijl van de auteur zorgt ervoor dat een zwaar onderwerp goed beschreven wordt.
 • Doordat de personages mooi uitgediept worden en de plot goed is uitgewerkt, is het boek enorm spannend.
 • Dit boek gaat over een jongedame die van haar vriendengroep de enige overlevende is na een auto-ongeval.

2. En plotseling ben je van hem

Jongeren hebben vaak het gevoel dat niemand hen begrijpt. Ze krijgen bovendien allerlei gevoelens, die hun ouders vaak afkeuren. Denk er bijvoorbeeld aan dat een tienermeisje een hechte band opbouwt met een oudere jongeman. Haar ouders zullen de band dan gauw afkeuren, omdat En plotseling ben je van hemze hun dochter willen beschermen. De dochter ziet het echter niet als bescherming, maar juist als straf. Hierdoor begint ze wellicht te rebelleren. Komt deze situatie je bekend voor? Dan is het boek En plotseling ben je van hem vast wel een van de beste tiener boeken voor jou. Dit verhaal is prettig leesbaar en spannend, maar enigszins ook leerrijk.

Het boek En plotseling ben je van hem gaat over de vijftienjarige Merel. Zij ontmoet via een vriendinnetje de zesentwintigjarige Mike. Vervolgens bouwen de twee een bijzondere vriendschap op, waar Merels ouders het niet eens mee zijn. De tegenwerking van haar ouders zorgt ervoor dat de vriendschap tussen Merel en Mike steeds hechter wordt. Het tweetal wordt zelfs verliefd. Mike geeft Merel een geweldig gevoel. Het lijkt erop alsof hij haar belangrijk vindt en hij van haar houdt. Wat Merel echter niet weet is dat Mike een loverboy is. Daarom schrijft ze een aangrijpend verslag om andere jonge meiden te waarschuwen. Het is niet verbazingwekkend dat dit boek een van de beste tiener boeken is toch?

Eigenschappen van het boek En plotseling ben je van hem:

 • Het boek is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar.
 • De hoofdpersoon voelt zich thuis en op school onbegrepen terwijl Mike een gevoel van vrijheid bij haar oproept.
 • Dit verhaal is een aangrijpend persoonlijk relaas van hoe een meisje ongemerkt verstrikt kan raken in het web van een loverboy.
 • Merel, die zelf op tijd heeft kunnen ontsnappen, schreef haar verhaal vooral om andere personen in hun omgeving te waarschuwen.

3. 13 minuten

Ben jij een fan van psychologische thrillers? Dan zijn er verschillende goede boeken die je kunt lezen. Houd je echter van plot twists? Dat zijn verhalen waarbij je denkt te weten wie de dader is, maar uiteindelijk blijkt het iemand anders te zijn. Als je een fan bent van tv series zoals Pretty Little Liars 13 minutenen Gossip Girl, dan weet je waar we het over hebben. Dat waren series die je echt aan het denken zetten. Een van de beste tiener boeken kan omschreven worden als een combinatie van deze series. We verwijzen hier naar het boek 13 minuten. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar en gaat over een jongedame die gedurende 13 minuten dood was.

De jongedame belandde op de een of andere manier in ijskoud water. Ze weet niet precies hoe ze daar terecht was gekomen. Waar ze weliswaar geen twijfels over had, was dat het geen ongeluk was. Ook was ze er zeker van dat ze niet suïcidaal was. Als ze over de situatie nadenkt komt er een gedachte in haar op. Men zegt namelijk dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij. Echter, als tiener is het moeilijk om de twee uit elkaar te houden. De hoofdpersoon is er zeker van dat haar vrienden van haar houden. Ze is er echter niet zeker van of dat betekent dat ze niet geprobeerd hebben om haar te vermoorden… Lees het boek 13 minuten dus snel!

Eigenschappen van het boek 13 minuten:

 • Jongeren vanaf ongeveer 15 jaar lezen die meeslepend verhaal graag.
 • Door dit boek te lezen, denk je na over wat je echt weet over de mensen die het dichtst bij je staan.
 • Dit boek is een aangrijpende psychologische thriller over angsten, manipulatie en de kracht van de waarheid.
 • De donkere wereld van de middelbare school die in dit boek opgeroepen wordt, met onbeduidend verraad, terloopse wreedheid en giftige vriendschappen, is pijnlijk accuraat.

4. De Royals 1 – Verleiding

Soms is het lezen van een boek uit een boekenreeks de beste manier om vaker te lezen. Je hebt namelijk reeds een band opgebouwd met de personages. Hierdoor is het net alsof je over het vervolg van hun leven leest wanneer je begint met het tweede boek. Is daarom een van de besteDe Royals 1 - Verleiding tiener boeken voor jou een boek uit een boekenreeks? Dan raden wij De Royals 1 – Verleiding aan. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar. Bovendien is het boek het eerste deel uit de boekenreeks “De Royals”. Het verhaal gaat over de zeventienjarige Ella. Zij is een echte overlever. Om de eindjes aan elkaar te knopen is zij stripteasedanseres geworden. Dit was nodig sinds haar moeders overlijden.

Hoewel Ella een minder respectabele job heeft, laat ze zich niet uit het veld slaan. Ze is namelijk vastbesloten om niet in de goot terecht te komen. Op een dag verschijnt Callum Royal. Hij is de steenrijke vader van 5 onweerstaanbare zonen. Net als Ella is ook Callum vastbesloten. Hij wil namelijk Ella uit haar armoede verlossen. Dit wil hij doen, omdat hij de beste vriend was van haar onbekende overleden vader. Daarom neemt Callum Elle mee naar zijn magistrale landgoed. Zoals te verwachten, wordt Elle niet met open armen ontvangen. De zonen van Callum moeten namelijk niets van haar hebben. Houd er wel rekening mee dat haat en vurige liefde dicht bij elkaar liggen…

Eigenschappen van het boek De Royals 1 – Verleiding:

 • Dit boek voor jongeren vanaf ongeveer 17 jaar gaat over de 17-jarige Elle.
 • In het boek onderhoudt de hoofdfiguur zich door te dansen in een stripclub.
 • Het boek is zeer vlot leesbaar en doet je denken aan het sprookje van Assepoester.
 • Door de nadruk op seksuele handelingen en het grove taalgebruik ligt het verhaal dichter bij het genre van de zogenaamde New Adult dan Young Adult.

5. One of us is lying

Ben je dol op boeken in andere talen? Dan heb je vast wel eens een Engels boek gelezen. Hoewel veel Engelse verhalen zijn vertaald naar het Nederlands, zijn de boeken in hun oorspronkelijke taal vaak prettiger leesbaar. Alles is namelijk beschreven op de manier waarop de auteur het One of us is lyingvoor zich zag. Wat dacht je van een moordmysterie? Klinkt een dergelijk boek in het Engels als een van de beste tiener boeken voor jou? Dan zal je waarschijnlijk met volle teugen genieten van het boek One of us is lying. Dit boek behoort tot de beste tiener boeken van het jaar. Bovendien gaat het boek over verschillende personages die allemaal een goed leven hebben.

De ene hoofdfiguur is namelijk iemand die zich in het openbaar altijd aan de regels houdt. Daarnaast is er een sportster met een bloeiende toekomst. In het boek is er ook een bad boy die, als hij niet oppast, een crimineel kan worden. Tot slot wordt er gesproken over een prom koningin. Er is ook een buitenstaander, de oprichter van een roddelapplicatie. Hij kent de vreselijke geheimen van de 4 bekende hoofdfiguren. Echter, hij wordt vermoord voordat hij de geheimen kon publiceren. Hierdoor zijn alle 4 hoofdfiguren verdachten. We hebben allemaal geheimen. Hoe ver zouden de hoofdfiguren gaan om hun geheimen te beschermen? Deze vraag wordt beantwoord in het boek One of us is lying.

Eigenschappen van het boek One of us is lying:

 • Het boek is bedoeld voor jongeren vanaf ongeveer 12 jaar.
 • Dit verhaal is super meeslepend en gaat over het beschermen van geheimen.
 • De personages in het boek zijn diepgaand beschreven en zijn zeer geloofwaardig.
 • In dit boek lees je over een fantastische moordmysterie, boordevol cryptische aanwijzingen en veel plotwendingen.