Als ouder doe je moeite om verschillende boeken aan je kind voor te lezen. Voorlezen draagt namelijk bij aan de hersenontwikkeling van kinderen. Daarnaast vergroot je het verbeeldingsvermogen en empathisch vermogen van je kind als je regelmatig voorleest. Wat soms gebeurt, is dat je kind steeds wil dat je uit hetzelfde boek voorleest. In dat geval is een audioboek wellicht een leuke afwisseling voor jullie allebei. Oudere kinderen genieten ook van luisterboeken. Als zij bijvoorbeeld een Engels luisterboek beluisteren, dan verbeteren ze hun uitspraak. Zoek je daarom naar het beste luisterboek voor kinderen? Dan kun je je zoektocht zo lang of zo kort maken als je maar wil. Kies je voor een kortere zoektocht, dan lees je dit artikel. Wij helpen je namelijk om het beste luisterboek voor kinderen te vinden.

Beste luisterboek voor kinderen van 2020

Een luisterboek is niets anders dan een ingesproken (of ingezongen) boek. We hebben je reeds verteld over enkele voordelen die dergelijke boeken met zich meebrengen. Het uitkiezen van het beste luisterboek voor kinderen is echter niet altijd even gemakkelijk. Je houdt namelijk rekening met verschillende factoren. Zo is het handig als je kiest voor een onderwerp waar je kind van geniet. Het is daarnaast belangrijk dat je kiest voor een boek dat past bij de leeftijd van je kind. Je wil bijvoorbeeld geen luisterboek over intimiteit afspelen voor een peuter. Om je op weg te helpen, hebben wij een top 5 samengesteld. Elk boek in deze reeks is populair. Er is bovendien rekening gehouden met kinderen van alle leeftijden. Zo komt ieder kind aan zijn/haar trekken. Om het proces verder te vereenvoudigen, hebben we elk boek afzonderlijk beschreven. Je kiest nu dus zelf het beste luisterboek voor kinderen uit.

1. De kleine prins

Veel kinderen zijn dol op sprookjes. Dit komt doordat in deze verhalen van alles mogelijk is. In een sprookje kan bijvoorbeeld een olifant vliegen. Ook kunnen de personages in sprookjes overal naartoe gaan. Zelfs andere planeten bezoeken De kleine prinssprookjesfiguren gemakkelijk. Is een uniek sprookje daarom het beste luisterboek voor kinderen? Dan is het boek De kleine prins een aanrader. Dit boek is namelijk een uniek en modern sprookjesboek. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het boek onder andere over een prins. Er is in het verhaal echter nog een andere hoofdpersoon, namelijk een piloot. Klinkt het moderne sprookje als het beste luisterboek voor kinderen?

Misschien wil je nog meer weten over het verhaal. In het boek De kleine prins maakt een piloot een noodlanding. Hij komt terecht in de woestijn, waar hij een kleine prins ontmoet. Deze prins vertelt wijze en betoverende verhalen. Zijn verhalen gaan over de planeet waar hij woont. Daar is er een hooghartige bloem. De prins heeft in zijn leven ook gereisd naar andere planeten. Ook over deze planeten vertelt hij. Voor kinderen is het verhaal gewoon een leuk sprookje. Bij volwassenen zorgt het verhaal echter voor een heel andere belevenis. Er wordt namelijk ook op een subtiele manier gesproken over gezagsverhoudingen, solidariteit, menselijke relaties, kameraadschap en eenzaamheid. Het heimwee van de auteur naar de kindertijd maakt dat het boek volwassenen en kinderen aanspreekt, die oog hebben voor symbolische waarden in het verhaal.

Eigenschappen van het boek De kleine prins:

 • Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen dit verhaal beluisteren.
 • Dit sprookje is anders dan de klassiekers zoals Roodkapje en spreekt zowel jong als oud aan.
 • Oorspronkelijk werd het sprookje geschreven in 1943, waarna het in meer dan tachtig talen verscheen.
 • Vanwege de hoge opvattingen van menselijke waarden is het boek ook in deze tijd nog steeds van belang.
 • Op een subtiele manier wordt er gesproken over menselijke relaties en solidariteit, gezagsverhoudingen en zelfs eenzaamheid.

2. Juf Braaksel en de magische ring

Op school komen kinderen in aanraking met verschillende leerkrachten. Sommige leerkrachten vinden de kinderen lief en andere leerkrachten vermijden ze het liefst. Een goed voorbeeld van dergelijke contrasterende leerkrachten zie je in het Juf Braaksel en de magische ringverhaal over Matilda. Daar is er een lieve juf, juf Engel en een onaardige juf, juf Bulstronk. Meestal geven kinderen de leerkracht die ze niet mogen een bijnaam. Dit is ook het geval in de boekenreeks Juf Braaksel. Vind je kind deze reeks super leuk? Wij kennen het beste luisterboek voor kinderen die van de Juf Braaksel reeks houden. Hier verwijzen we naar het boek Juf Braaksel en de magische ring. Voor fans van de reeks Juf Braaksel is dit boek het beste luisterboek voor kinderen.

In het boek hebben Lotte en Thijs een lieve juf, juf Evi. Op een dag wordt de enge juf Brakel (door de kinderen juf Braaksel genoemd) directeur. Nu verandert alles. De kinderen mogen geen verjaardagen meer vieren, trakteren is verboden en schoolreisjes worden afgeschaft. Het is daarom begrijpelijk dat de kinderen van de akelige juf Braaksel af willen komen. Helaas is dat niet alles. Lotte heeft namelijk ook nog een geheim dat opgelost moet worden. Het geheim heeft te maken met haar stiefvader Fred en zijn bedrijf. Misschien kan juf Evi met haar magische ring zorgen voor een oplossing. Dat zou toch ideaal zijn? Luister naar het verhaal over Juf Braaksel en de magische ring om erachter te komen of de kinderen een passende oplossing vinden voor al hun problemen.

Eigenschappen van het boek Juf Braaksel en de magische ring:

 • Hier gaat het om het eerste deel uit de reeks over Juf Braaksel.
 • Het verhaal voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar zit goed in elkaar.
 • Dit boek gaat over de enge juf Brakel, die voor onrust zorgt bij groep 6 en de lieve juf Evi, die een magische ring heeft.
 • Er is gezorgd voor de nodige ingrediënten voor een prima verhaalboek, namelijk schoolleven, spanning en vriendschap.
 • De saamhorigheid in de klas en de humoristische acties van bepaalde klasgenoten zorgen in dit verhaal voor een prettige sfeer.

3. Escape Room

Zowel jongeren als volwassenen hebben bepaalde zaken waar ze naar uitkijken. Hierbij kun je denken aan momenten zoals afstuderen, maar ook bijvoorbeeld een afspraakje met een leuke klasgenoot. Wanneer de desbetreffende Escape Roomdag aanbreekt, kan de ervaring positief of negatief zijn. Soms heb je namelijk bepaalde verwachtingen en voldoet het moment niet aan deze verwachtingen. Het kan echter ook dat de ervaring beter is dan verwacht. We moeten namelijk op alles voorbereid zijn. Is het beste luisterboek voor kinderen volgens jou daarom een spannend boek over onverwachte gebeurtenissen? Kies dan voor het luisterboek Escape Room. Dit verhaal is super spannend. Bovendien laat het verhaal je zien dat er in het leven van alles kan gebeuren. Daarom is het boek wellicht het beste luisterboek voor kinderen.

In het luisterboek Escape Room geven vier vrienden zich op voor een Escape Room. Dit is een spel waarbij je opgesloten wordt in een kamer. Het doel is om binnen 60 minuten te ontsnappen. Echter, in dit geval is de persoon die de vrienden opsluit helemaal niet van plan hen te laten gaan. Eén van de jongeren is namelijk het doelwit. Alleen weet je niet vanaf het begin wie dat is. Is het de bloedmooie Alissa, die alles mee lijkt te hebben in haar leven? Misschien is het wel de knappe Milas met de overleden vader. Het kan ook het verlegen teruggetrokken meisje zijn of Sky, de jongen met een groot geheim… Eén ding kunnen we wel verklappen: het verhaal is super spannend!

Eigenschappen van het boek Escape Room:

 • Dit boek gaat over 4 jongeren die zich opgeven voor een Escape Room.
 • In het verhaal is de persoon die hen opsluit niet van plan hen te laten gaan.
 • Uniek aan dit verhaal is het feit dat het verteld wordt vanuit verschillende perspectieven.
 • Jongeren vinden de ontwikkelingen in het boek spannend en luisteren graag naar dit luisterboek voor tieners vanaf ongeveer 15 jaar.

4. Sprookjes van Godfried Bomans

Bij het beschrijven van het eerste boek uit deze reeks hebben we aangehaald dat veel kinderen van sprookjes houden. Daarom is het prettig als je steeds andere sprookjes aan hen voorleest. Als je niet zelf kunt voorlezen, dan biedt een luisterboek Sprookjes van Godfried Bomansde oplossing. Houdt je kind zodanig veel van sprookjes dat 1 verhaal niet genoeg is? Dan is het beste luisterboek voor kinderen het boek Sprookjes van Godfried Bomans. Dit boek is ideaal, omdat het een bundeling is van sprookjes uit verschillende sprookjesboeken. Er komen in dit boek bovendien ook sprookjes voor die nooit eerder zijn gebundeld. Hierdoor is dit boek wellicht het beste luisterboek voor kinderen die houden van sprookjes.

Tijdens het beluisteren van dit luisterboek, kun je van alles verwachten. Zo is er bijvoorbeeld een verhaal over de behekste wereld. Dit is het eerste verhaal in het boek Daarbij wordt er verteld dat je moet oppassen als het vrijdag is en volle maan. Kom je in de nacht vervolgens bij een vijver, dan zie je een vijvervrouw. Deze vrouw komt stil naar boven, zonder dat er een rimpel in het water beweegt. Hoewel ze niets zegt, kijkt ze je met haar ijskoude ogen aan. Vervolgens vraagt ze je, zonder iets te zeggen of je het water in wilt of niet. Hierna kan niemand je meer helpen. In het boek kom je echter ook andere verhalen tegen over kabouters, tovenaars, koningen en koninginnen en zelfs geesten. Sprookjes van Godfried Bomans is het ideale sprookjesboek voor (jonge) tieners.

Eigenschappen van het boek Sprookjes van Godfried Bomans:

 • Hier gaat het om een bundeling van sprookjesverhalen uit verschillende boeken.
 • Sommige sprookjes in dit boek zijn al eerder gebundeld, maar andere verhalen niet.
 • Hoewel het luisterboek gericht is op jongeren, genieten volwassenen er ook van, dus je kunt meeluisteren met je kind.
 • In deze bundeling zitten er 24 verhalen over heksen en geesten, griezelige tovenaars en kabouters en zelfs koningen en koninginnen.
 • Doordat de verhalen soms een diepere betekenis hebben en vanwege het vrij ouderwetse taalgebruik is het boek ideaal voor kinderen rond de 12 jaar.

5. De Grijze Jager 14 – De Grijze Jager Boek 14 – Het duel bij Araluen

Boekenreeksen worden steeds populairder onder jonge lezers. Dit komt doordat ze steeds nieuwe avonturen beleven met hun favoriete personages. Een zeer populaire boekenreeks is de reeks De Grijze Jager. Deze reeks is gericht op (jonge) tieners. De Grijze Jager 14 - De Grijze Jager Boek 14 - Het duel bij AraluenKlinkt een luisterboek uit deze reeks als het beste luisterboek voor kinderen? Dan kun je kiezen voor De Grijze Jager 14 – De Grijze Jager Boek 14 – Het duel bij Araluen. Dit boek is het veertiende deel uit de reeks. Net zoals de andere delen is ook dit deel spannend en meeslepend. Je beluistert het verhaal daarom graag. Hoewel het verhaal super spannend is, wordt het sereen, in een kalm tempo verteld. Dit maakt het boek nog leuker. Klinkt dit deel daarom als het beste luisterboek voor kinderen?

We vertellen je graag meer over dit verhaal. In het verhaal wil leerling-jager Maddie haar vader en Gilan helpen om te ontsnappen uit het oude fort. Dit fort ligt op een heuvel. Maddie doet er daarom alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Ze weet namelijk dat ze hun hulp nodig heeft om kans te maken om de tegenstaander te verslaan. Ze is er echter niet zeker van of zij en de broederband op tijd zullen zijn. Het is namelijk de bedoeling dat ze ook koning Duncan en prinses Cassandra uit de toren van kasteel Araluen bevrijden. Beluister De Grijze Jager 14 – De Grijze Jager Boek 14 – Het duel bij Araluen snel!

Eigenschappen van het boek De Grijze Jager 14 – De Grijze Jager Boek 14 – Het duel bij Araluen:

 • In dit boek zoeken Cassandra en Maddie een uitweg uit een penibele situatie.
 • Het verhaal voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar wordt sereen, in een kalm tempo verteld.
 • Dit boek is het veertiende en waarschijnlijk laatste deel uit de populaire reeks De Grijze Jager.
 • Maddie speelt in dit slotverhaal een belangrijke rol, waarbij zij via een ondergrondse gang vlucht.
 • Ook in dit deel zijn de tactieken en gevechtshandelingen op een prachtige en unieke wijze beschreven.