Het is leuk om een boek voor te lezen voor je kinderen. Echter, als ouder vind je het ook leuk om je kind zelf te zien lezen. Om het leesgedrag te stimuleren, oefen je met kinderen door samen met hen een verhaaltje te lezen voor het slapengaan. Hoe kun je echter de beste kinderboeken uitkiezen? Er zijn immers veel kinderboeken beschikbaar. Eerst kun je kijken naar de inhoud van het boek. Het is namelijk belangrijk dat het verhaal aansluit op de interesses van je kinderen. Daarnaast is het een goed idee om te kiezen voor een boek met een aantrekkelijke kaft. Plaatjes en leuke fantasiefiguren blijven namelijk voor kinderen belangrijk. Ook humor draagt vaak bij aan een leuke leeservaring. Tot slot let je op de leeftijdsklasse van je kind. Kies desgewenst voor een boek met een iets hoger leesniveau. Zo daag je je kinderen uit met de beste kinderboeken.

Beste kinderboeken van 2019

Nu daar je weet hoe je de beste kinderboeken kunt uitkiezen, kun je starten met je zoektocht. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken. In dit artikel vertellen we je namelijk over de top 5 van het jaar. Het gaat hierbij om boeken voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook is er gezorgd voor diverse onderwerpen. Je vindt dus voor elk kind een leuk en geschikt boek. Als ouder wil je weten wat je kind leest. Ook wil je graag weten welke les het boek aan het kind leert. Daarom hebben we elk van de 5 boeken in dit artikel gerecenseerd. Je weet dus precies waar je kind over leest voordat je het boek koopt. Lees dus snel dit artikel over de beste kinderboeken van 2019 en verras je kind met een mooi boek!

1. Heksje Mimi en de kabouter

We leren aan kinderen dat ze lief en behulpzaam moeten zijn. Dit zijn goede levenslessen. Alleen hebben we soms een extra hulpmiddel nodig om kinderen het nut van dit gedrag te laten inzien. Daarom kiezen we voor verhaaltjes over dergelijke onderwerpen. Zijn de beste kinderboeken voor jou boeken over behulpzaamheid? Dan kun je het boek Heksje Mimi en de kabouter voor je kind kopen. Dit boek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. In het boek komt het thema Heksje Mimi en de kabouterbehulpzaamheid en vriendschap goed naar voren. Het verhaal gaat namelijk over een heksje met de naam Mimi. Ze maakt een herfstwandeling door het bos. Plotseling komt ze een klein mannetje tegen. Het mannetje wipt heen en weer op een paddenstoel.

Hier gaat het bovendien niet zomaar om een mannetje, maar een kabouter. Dit kaboutertje is de weg naar zijn huis kwijt. Bovendien heeft hij het koud, heeft hij honger en moet hij nodig naar de wc. Heksje Mimi wil hem graag helpen. Daarom neemt ze William de kabouter mee naar haar warme huisje. Daar kan hij zich wassen, lekker eten en zijn natte kleertjes drogen. Wanneer de regen stopt, gaan de twee op zoek naar het paddestoelenhuisje van de kabouter. Denk je dat ze het huisje terug zullen vinden? Het antwoord op deze vraag krijg je wanneer je het boek voorleest voor je kindje. Kinderen genieten bovendien met volle teugen van dit verhaal, omdat er is gezorgd voor prachtige, pagina-vullende prenten.

Eigenschappen van het boek Heksje Mimi en de kabouter:

 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar gaat over vriendschap en behulpzaamheid.
 • Het prentenboek maakt deel uit van de uitgebreide reeks over het vrolijke en lieve heksje Mimi.
 • In het vriendelijke heksenverhaal is er gezorgd voor prachtige, pagina-vullende prenten in warme, heldere kleuren.
 • Jonge kinderen worden aangesproken door de tekeningen door hun vrolijke, vriendelijke uitstraling en kleurenrijkdom.

2. Boy 7 Midprice

Wat zou je doen als je ergens bijkomt en niet weet hoe je daar terecht bent gekomen? Het is nog erger als je je niet meer kan heugen waar je vandaan komt en hoe je heet. De meesten van ons zouden in paniek raken als we in een dergelijke situatie waren beland. Het is daarom prettig als je erachter komt hoe iemand anders met de situatie omgaat. Klinkt een dergelijk spannend boek als een van de Boy 7 Midpricebeste kinderboeken voor jouw kind? Dan koop je gauw het boek Boy 7 Midprice. In dit boek komt een 15-jarige jongen ergens in Amerika bij. Hij is in een snikhete, kale grasvlakte, maar weet niet hoe hij daar terecht is gekomen.

Het jongetje in Boy 7 Midprice weet niet eens waar hij vandaan komt en hoe hij heet. Gelukkig vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij denkt daarom het alarmnummer in te toetsen. Voordat hij dit doet, ziet hij dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Hij beluistert dit bericht en hoort zijn eigen stem. “Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie”. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat de jongen op zoek naar zijn verleden. Hij begrijpt wel dat zolang hij zich niets herinnert, hij niemand kan vertrouwen. De verschrikkelijke waarheid komt stapje voor stapje aan het licht. Nu ben je als ouder ook nieuwsgierig geworden hé? Je begrijpt meteen waarom dit boek een van de beste kinderboeken van het jaar is.

Eigenschappen van het boek Boy 7 Midprice:

 • Het boek voor kinderen vanaf 13 jaar bestaat uit 5 hoofdstukken en is buitengewoon spannend.
 • In het verhaal in de ik-vorm wordt het heden afwisselend beschreven naast fragmenten uit het dagboek.
 • De jongen in het boek vindt zijn verborgen notebook op den duur terug en komt zijn verleden op het spoor.
 • Als Boy 7 deelt de jongen zijn verleden met 7 andere jongens, die allemaal uitblinkers zijn op een bepaald gebied.
 • Tijdens het lezen van dit boek kom je samen met de moedige en volhardende hoofdpersoon stukje bij beetje achter de gruwelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden.

3. Geluk voor kinderen

We willen allemaal gelukkig zijn. Dat is zelfs onbewust het geval wanneer we kinderen zijn. Daarom is het prettig om je kind een boek te laten lezen over de “sleutels tot geluk”. Een dergelijk boek behoort tot de beste kinderboeken van dit jaar. Hier verwijzen we naar het boek Geluk voor kinderen. Op het boek staat er “Een speelse zoektocht naar oprecht geluk”. Bovendien blijkt uit het boek dat geluk volgens de auteur een levenshouding is. Deze houding komt naar voren in de 10 prachtig geïllustreerde voorleesverhalen. Geluk voor kinderenElk verhaal is namelijk gebaseerd op de sleutels tot geluk uit de positieve psychologie. Er wordt zo bijvoorbeeld ingegaan op het stellen van doelen. Daarnaast gaat de auteur in op jezelf verbinden met anderen en gevoelens uiten.

Om deze ingewikkelde onderwerpen begrijpelijker te maken voor kinderen, zijn de personages in de verhalen vogels. Deze bestaande vogels hebben menselijke trekjes. Zo ontdekken de vogels bijvoorbeeld dat het belangrijk is om tevreden te zijn met hoe je bent. Ook leert het boek Geluk voor kinderen aan kinderen dat geven gelukkig maakt. Om je kind ook daadwerkelijk na te laten denken over geluk, staan er bij elk verhaal vragen en opdrachten. Denk maar aan vragen zoals “Waarop ben jij trots bij jezelf?” en opdrachten zoals “Geef deze week iets weg”. Bij elk verhaal wordt er ook gezorgd voor een toelichting op de geluksleutel. Je komt tevens weetjes tegen over de betreffende vogel. Nu zie je waarom dit boek een van de beste kinderboeken is.

Eigenschappen van het boek Geluk voor kinderen:

 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar gaat over geluk.
 • Er wordt in het boek op een speelse manier ingegaan op de tien sleutels tot geluk.
 • De personages in de 10 verhalen zijn bestaande vogels, maar met menselijke trekjes.
 • Na elk van de verhalen vind je leuke weetjes over de betreffende vogel uit dat verhaal.
 • Expressieve, pagina-vullende illustraties in heldere kleuren vullen de verhalen mooi aan.
 • Bij elk verhaal staan er vragen en opdrachten en je komt ook een toelichting tegen op de geluksleutel.
 • “Wie samenspeelt en samenwerkt is gelukkiger en leeft langer” is een van de gelukboodschappen uit dit verhaal.
 • In dit boek wordt er aan je geleerd dat je doelen moet stellen, jezelf moet verbinden met anderen en je gevoelens moet uiten.

4. He wie zit er op de wc

Vaak vinden we het prettig om kinderen door middel van boeken belangrijke levenslessen te leren. Denk er maar aan dat veel boeken kinderen stimuleren om behulpzaam te zijn. Echter, soms wil je ook gewoon een luchtig verhaaltje voor kinderen voorlezen. Dergelijke verhaaltjes zijn bijvoorbeeld leuk bij het slapengaan. Echter, je kunt ook verhalen op andere momenten voorlezen. He wie zit er op de wcZoek je naar een van de beste kinderboeken met een leuk en luchtig onderwerp? Moet het verhaal tevens grappig zijn en prettig te lezen zijn in rijmvorm? Dan is het boek He wie zit er op de wc een van de beste kinderboeken voor jou.

In het boek He wie zit er op de wc moet Beer hoognodig naar de wc. Echter, de wc is bezet. Ook is de deur op slot en er wordt niet gereageerd op kloppen of roepen. Op den duur moeten ook andere dieren gebruik maken van het toilet. Ze staan daarom allemaal in de rij, hoewel ze ongeduldig worden. Zo zegt een van de dieren op den duur “Schiet eens op daar in de wc!”. Een ander dier zegt “mogen wij ook nog naar de wc!”. Pas na een hele tijd wordt er doorgespoeld. Er komt een onschuldig jongetje naar buiten. Hij moest heel lang plassen, moest zijn handjes wassen en heeft zijn boek uitgelezen op de wc. Nu staan de 7 (knuffel)dieren in de startblokken om als eerste gebruik te maken van de wc.

Eigenschappen van het boek He wie zit er op de wc:

 • In dit boek wordt het grappig verhaaltje verteld in een prettig voor te lezen rijm (aabb).
 • De prachtige, expressieve kleurenillustraties in waterverf zijn paginagroot of bestrijken dubbele pagina’s.
 • Kinderen, voorleesouders, maar ook juffen en meesters genieten met volle teugen van dit luchtig verhaaltje.
 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar is gekozen in de Prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2017.
 • Het gaat hier om een hilarisch prentenboek vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten voordat de deur van de wc eindelijk open gaat.

5. Ssst! De tijger slaapt

Voorlezen is leuk voor zowel kinderen als ouders. Echter, kinderen vinden het vaak leuker als de boeken interactief zijn. Dan hebben ze het gevoel dat ze zich daadwerkelijk in de wereld van het boek bevinden. Is daarom een van de beste kinderboeken voor jou een interactief prentenboek? Dan kun je kiezen voor het boek Ssst! De tijger slaapt. Dit verrassend en interactief prentenboek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. In het boek kom je tekeningen Ssst! De tijger slaaptvan glanzende ballonnen tegen. Hierdoor lijken de ballonnen ook op echte ballonnen. Waar gaat het verhaal eigenlijk over? Over een tijger die slaapt. Waarom is dat interessant? Omdat de andere dieren de tijger niet wakker willen maken. Echter, de tijger ligt vreselijk in de weg.

Doordat de tijger in de weg ligt en de andere dieren erlangs moeten, zoeken ze naar een oplossing. De slimme kikker krijgt een idee. Hij stelt voor dat alle dieren een voor een met een ballon over de tijger heen zweven. Om ervoor te zorgen dat de dieren veilig over de tijger heen vliegen, moet jij als lezer helpen. In het boek word je namelijk aangemoedigd om de dieren veilig over de tijger heen te krijgen. Daarom moet je blazen, aaien, wiegen en zelfs een slaapliedje zingen. Lukt het jou samen met je kindje om alle dieren veilig aan de overkant te laten komen? Je komt er aan het eind van het boek ook achter waar al die ballonnen voor waren…

Eigenschappen van het boek Ssst! De tijger slaapt:

 • Dit boek gaat over een slapende tijger die in de weg ligt.
 • Heldere en vrolijke kleurenillustraties beslaan in dit boek 2 pagina’s.
 • Een leuk aspect van dit boek is dat kinderen actief deelnemen aan het verhaal.
 • De andere dieren in het boek moeten langs de tijger gaan, maar willen hem niet wekken.
 • Om de dieren te helpen, moet je meehelpen door te blazen, te aaien, te wiegen en een slaapliedje te zingen.
 • Door het gebruik van spotlak glanzen de felgekleurde ballonnen prachtig en liggen ze als het ware op de pagina.
 • Het taalgebruik in dit boekje voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar is eenvoudig en het verhaal leest lekker vlot voor.