We staan in dit artikel stil bij wat wellicht het meest verwaarloosde aspect van beleggen en traden is. Niet alleen lichten we enkele modellen toe die ons de grootte van een positie helpen bepalen bij de aanvang ervan, maar we gaan ook dieper in op het hoe en waarom van dit alles en het nut dat ‘position sizing’ voor de individuele belegger heeft.
Mag het iets meer zijn?
Beleggen is eenvoudig … maar niet makkelijk. We hebben slechts drie vrijheidsgraden bij het kopen en verkopen, met name wat we kopen, wanneer we dit doen en hoeveel kapitaal we daar dan aan besteden. Meestal herleidt het antwoord op de tweede vraag zich dan gewoon tot het moment waarop men de andere twee vragen beantwoord. Zowat alle systemen, indicatoren, technieken, modellen en analysemethoden richten zich voornamelijk (of zelfs alleen) op wat te kopen en wanneer dit te doen. De tak van de psychologie die zich over het gedrag van beleggers buigt, met name de ‘behavioural finance’, vertelt ons dat mensen zich vooral (en misschien te veel?) focussen op wat te verhandelen en wanneer omdat ze hierdoor een vals gevoel krijgen van controle. De term die deze lading dekt is ‘illusion of control’ of ‘lottery bias’. Meer informatie over beleggen.
Het is immers ook deze bias die er voor zorgt dat mensen geboortedatums hanteren bij het invullen van hun lottoformulier omdat ze zo een gevoel van controle hebben. Controle over het invullen weliswaar, niet over de resultaten helaas. Dit valse gevoel van controle lijkt voor veel mensen een beter aanvaardbaar alternatief dan de angst om beslissingen te moeten nemen in onzekerheid. De bepaling hoeveel er moet worden gekocht voor een bepaalde positie, we spreken van ‘position sizing’(*), wordt vaak als weinig relevant beschouwd en bijna altijd als ondergeschikt aan de selectiestrategie (wat en wanneer). Kun je handelen binaire opties online?
Dat ‘position sizing’ echter een grote, indien al niet een doorslaggevende, rol speelt in het eindresultaat van een strategie tonen we aan met volgend voorbeeld. Nemen we een systeem met een positieve winstverwachting, bijvoorbeeld het opgooien van een muntstuk waarbij je, bij het gooien van kop, het dubbel ontvangt van wat je hebt ingezet. Landt het stuk op munt, dan ben je wat je hebt ingezet kwijt. Van dit spel weten we, dankzij kansrekening, dat we er alle belang bij hebben het spel zo lang mogelijk te spelen. We verdienen immers gemiddeld 0,5 euro per euro die we hebben ingezet.
Reacties door admin