Email : Password :
Info van de dag :
Recent bezochte linken
Elektro in Frankrijk kopen kan fors voordeel opleveren!

Persberichten - Koopkracht
Datum : 08-05-2012
Share
Elektrische huishoudapparaten kosten in Frankrijk tot 30% minder dan in België. Door gewoon de grens over te steken kan de Belgische consument al genieten van gunstiger prijzen en wordt zijn koopkracht gemiddeld 6,28% groter in de ketens die in de studie vergeleken werden. Er zijn echter wel grote prijsverschillen vastgesteld tussen de verschillende producten.

De vergelijking van de prijzen die de ketens Krëfel, Vanden Borre, Darty en Auchan toepassen, leidt tot de vaststelling dat heel veel elektrische en elektronische producten in Frankrijk merkelijk goedkoper zijn dan in België. Dat is voornamelijk het geval voor audioketens, robotten, faxtoestellen, huistelefoons, notebooks, scheerapparaten voor mannen, radiowekkers, expresso koffiemachines, stofzuigers en scanners. Anderzijds hebben we ook producten die goedkoper zijn in België, namelijk: GSM, iPad, ventilators, GPS en bepaalde elektrische huishoudtoestellen zoals broodmachines, gourmetstellen en diepvriezers.

Moet je altijd in Frankrijk je aankopen gaan doen?

Nee! Want zelfs als de aankoopprijs van elektrisch huishoudmateriaal interessanter is, moet dat voordeel nog altijd groter zijn dan wat de reisweg en het tijdverlies zal kosten. Aan de verplaatsing hangt namelijk uiteraard ook een prijskaartje. Het is dus enkel interessant om over de grens te gaan kopen als de besparing hoger uitvalt dan wat de verplaatsing kost, en daarvoor moet rekening gehouden worden met de af te leggen afstand en met hoeveel het voertuig per kilometer kost (waarbij hoofdzakelijk de brandstofprijs een rol speelt).

De consumenten weten dat wel en de ketens hebben het ook al wel begrepen: onze studies tonen niet voor niets aan dat de consumenten veel belang hechten aan de nabijheid van de winkel. De prijs is niet het enige criterium om over de aankoop van een product te beslissen; de kwaliteit en de verscheidenheid van het aanbod zijn evengoed van belang. Daarenboven kunnen tal van twijfels, bijvoorbeeld aan de dienst-na-verkoop of de toename van de concurrentie, de consumenten ontmoedigen om, zelfs met een financieel voordeel, grensoverschrijdende aankopen te doen.

Waar is het goedkoper?

De keuze van de winkelketen heeft ook een rechtstreekse invloed op de prijs van het product. Wij hebben vastgesteld dat de ketens Vanden Borre en Auchan prijzen hanteren die doorgaans lager zijn dan die bij Krëfel en Darty. Niettemin kunnen er, net als tussen de landen, ook grote verschillen in prijsvoordeel zijn naar gelang van de producten die gekocht worden. In België is het interessanter bij Vanden Borre te gaan kopen als het om een televisietoestel, een reflexcamera, een hifiketen, een GSM of een Smartphone gaat. Aan de andere kant zijn koelkasten en huistelefoons goedkoper bij Krëfel. In Frankrijk kunnen de consumenten besparen door een touchscreen tablet, een televisietoestel of een printer eerder bij Auchan dan bij Darty te kopen, terwijl een laptop, GSM, smartphone, stofzuiger en GPS minder kost bij laatstgenoemde. Onze conclusie is dus dat de consumenten niet alleen baat hebben bij een vergelijking van de prijzen tussen de landen, maar dat het ook zeer voordelig kan zijn om een degelijke vergelijking te maken tussen de verschillende ketens in het land. Een bezoekje aan de websites kan volstaan om aan te geven waar het voordeligst winkelen is...

Waarom zijn de prijzen zo verschillend?

In de studie worden de redenen aangehaald die de prijsverschillen tussen België en Frankrijk kunnen verklaren. Geen enkel van de genoemde elementen kan echter op zijn eentje het verschil verklaren. De belangrijkste punten leken ons te zijn: een verschil tussen de beide landen op het gebied van de energieprijs, de loonkosten, de levensstandaard, de reglementering betreffende verkopen met verlies, de grootte van de markt en het profiel van de werknemers. Er kunnen ook stilzwijgende prijsovereenkomsten gelden voor bepaalde producten, maar zonder markttoezicht en een degelijke prijzencontrole zullen die moeilijk aan te tonen zijn.

Volledige studie: Prijzen over de grens.

Voorkeurthema's
Banken Claim CONSUMENTENBEDROG Consumptie Consumptiebarometer Cultuur CRISIS DIEETTEAM Distributie Duurzame Consumptie ETEN Feesten Financiele Diensten Gezondheid Handelspraktijken HOBBY GEZINSKORF Hygiene INTERNET Jongeren Consumenten KOOPKRACHT Label Marketing News N.TECHNOLOGIE Openbare Diensten PRIJS Recht van de consumenten Senioren SOLDEN Speelgoed SPEL Telecoms Veiligheid VERDIENEN Verslaving VERZEKERINGEN VOEDING Vrije Tijd WATER Woning
Beeld van de dag
Het cijfer
19 000 Uit de Europese ongevallendatabase blijkt dat in de Europese Unie elk jaar ongeveer 19 000 kinderen jonger dan 14 jaar kwetsuren oplopen door stapelbedden.
Veel ongelukken met producten voor kinderen kunnen vermeden worden
Verder lezen
Forum over consumptie
beste, op 9 juni bestelden wij via de telefoon een fitnesstoestel, wij kregen hiervan een ...
In de eerste plaats contact opnemen met de Economische Inspectie, want dit is duidelijk een ...

Naar aanleiding van een aanslepend probleem met een bij Krefel aangekocht koelkast kreeg ik volgend ...
Dan neemt u best contact op met de Economische Inspectie. De verkoper dient enkel in te staan ...

Consumenteninfo
Belmed - Platform voor de buitengerechtelijke onlineregeling van consumentengeschillen
Dit platform werd in het leven geroepen om zonder tussenkomst van een rechtbank en via het internet consumentengeschillen op te lossen met behulp van ...
Korte verbruikersnieuwtjes - 26 juni 2014
Nieuws uit de Europese Unie - De zesde staatshervorming - Strengere maatregelen voor overtredingen van het rookverbod in de horeca - Vakantie in het ...
Verder lezen
Neem gratis een abonnement
Juist / Fout
Kool eten helpt darmkanker voorkomen

Juist - Fout