Email : Password :
Info van de dag :
Recent bezochte linken
Belgen zijn pessimistisch voor het heden, optimistisch voor de toekomst

De wakkere consument - Consumenten
Datum : 11-11-2011
Share
Cetelem, de Franse kredietmaatschappij, publiceerde onlangs de derde editie van zijn 'Observatoire Cetelem', een studie over consumptie, perceptie en distributie in Europa.

fVoor deze recente editie werden meer dan 8.700 Europese consumenten bevraagd, afkomstig uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, de Tsjechische Republiek, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Slovakije en België.

Vorig jaar was het Observatoire Cetelem gericht op verantwoorde consumptie, met aandacht voor biologische voeding, eerlijke handel en de tweedehandsmarkt. Dit jaar is het thema van het Observatorium de (on)macht en (on)afhankelijkheid van de consumenten in hun aankopen.

In deze korte bespreking schenken we aandacht aan de algemene Belgische resultaten in vergelijking met die van de rest van Europa. De respondenten werd gevraagd de huidige situatie van hun land te evalueren met een puntenscore op tien.

De hoogste zelfevaluatie staat op naam van Duitsland, met een landelijke score van 5,8/10. Het gemiddelde van de 13 onderzochte landen is een buis: 4,1/10. In 2010 was dat nog net een tiende hoger (4,2/10). België scoort iets beter dan het Europese gemiddelde, maar zakt wel met een half punt vergeleken met vorig jaar: 4,9/10 in 2010 tegenover 4,4/10 in 2011. Er heerst dus behoorlijk wat pessimisme in de geest van de Belgische, en bij uitbreiding Europese, consumenten. Opvallend is wel dat de jeugd de situatie rooskleuriger inschat dan de ouderen.

De consumenten vinden de huidige situatie triest, maar denken wel dat er op korte termijn lichte beterschap zal komen. Al blijft het optimisme relatief. Wanneer hen gevraagd werd de landelijke situatie over een jaar in te schatten lag de score iets hoger dan voor de huidige situatie: 4,7/10 tegenover 4,4/10.

Een dergelijk aarzeldend optimisme kan niet opgetekend worden bij de vraag of de consumenten denken dat ze erin zullen slagen hun spaarboekje in de komende twaalf maanden aan te dikken. In 2010 antwoordde 47% van de Belgische respondenten bevestigend op deze vraag, dit jaar is dat slechts 40%. Een somber vooruitzicht, al zijn de Belgische consumenten hoopvoller dan het Europese gemiddelde, waar slechts 30% van de respondenten bevestigend antwoordde op deze vraag.

De volledige studie.

Voorkeurthema's
Banken Claim CONSUMENTENBEDROG Consumptie Consumptiebarometer Cultuur CRISIS DIEETTEAM Distributie Duurzame Consumptie ETEN Feesten Financiele Diensten Gezondheid Handelspraktijken HOBBY GEZINSKORF Hygiene INTERNET Jongeren Consumenten KOOPKRACHT Label Marketing News N.TECHNOLOGIE Openbare Diensten PRIJS Recht van de consumenten Senioren SOLDEN Speelgoed SPEL Telecoms Veiligheid VERDIENEN Verslaving VERZEKERINGEN VOEDING Vrije Tijd WATER Woning
Beeld van de dag
Het cijfer
19 000 Uit de Europese ongevallendatabase blijkt dat in de Europese Unie elk jaar ongeveer 19 000 kinderen jonger dan 14 jaar kwetsuren oplopen door stapelbedden.
Veel ongelukken met producten voor kinderen kunnen vermeden worden
Verder lezen
Forum over consumptie
Mij ouders kochten deze week bij mediamarkt een wasmachine van aeg met 150€ eco korting! Vrijdag ...
De wet zegt duidelijk dat ten laatste op het ogenblik van het sluiten van de overeenkosmt de ...

Ik heb een Samsung Galaxy Note gekocht in November 2012. Nu gaat hij niet meer aan omdat hij niet ...
Na het verstrijken van de eerste zes maanden van de garantieperiode moet u als consument zelf het ...

Consumenteninfo
Nieuwe enquête van het FAVV voor de consumenten
De hele maand november voert het FAVV, (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) een enquête uit onder de consumenten. Hierbij ...
Korte verbruikersnieuwtjes - 6 februari 2014
Televiesiegeweld - E-commerce - Voedselverspilling - Valse e-mails ...
Verder lezen
Neem gratis een abonnement
Juist / Fout
Je tanden poetsen is goed voor je hart !

Juist - Fout